Princess Zahra Aga Khan
شاهدخت زهرا آغاخان
گزارش کوتا از سفر شاهدخت زهرا آغاخان به افغانستان
نوشته رستم لشکری
۲۵ می ۲۰۱۷
شاهدخت زهرا ، فرزند ارشد شهزاده کریم آقاخان و مسئول پالیسی و مدیریت برای شرکت های خدماتی صحی، تعلیمی و تربیتی و رهایشی شبکۀ انکشافی آغاخان صبح روز دوشنبه(4 ثور) 1396 ه ش وارد کابل شد. شاهدخت زهرا در نخستین لحظه با جلالتماب ریس جمهور افغانستان ملاقات نمودند. جزئیات این ملاقات قرار ذیل است:
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان با شاهدخت زهرا آغاخان، فرزند ارشد شهزاده کریم و مسئول پالیسی و مدیریت برای شرکت های خدماتی صحی، تعلیمی و تربیتی و رهایشی شبکۀ انکشافی آغاخان و هیات معیتی اش دیدار کرد. در این دیدار که در ارگ انجام شد، در حالیکه خانم اول کشور نیز حضور داشت، رئیس جمهور غنی، ضمن خوش آمدید به شاهدخت زهرا آغاخان و هیات معیتی اش، از فعالیت ها و کمک های ارزشمند شبکۀ انکشافی آغاخان در عرصه های بازسازی قصر دارالامان، مسجد عیدگاه، دریای کابل و باغ چهلستون تشکری کرد. رئیس جمهور با اشاره به تجارب شبکۀ انکشافی آغاخان در عرصه های بازسازی بناها و آبدات تاریخی، خواستار آموزش محصلان افغان در این زمینه ها گردید. در این دیدار خانم اول کشور، گفت که زنان افغان در عرصه های صحی، تعلیمی و دسترسی به عدالت به حمایت های بیشتر نیاز دارند و همکاری شبکۀ انکشافی آغاخان را در این زمینه ها مهم خواند، در مقابل شاهدخت زهرا آغاخان از مهمان نوازی رئیس جمهور و خانم اول کشور از وی و هیات همراه اش تشکری کرد و از تداوم کمک های شبکۀ انکشافی آغاخان در عرصه های مختلف اطمینان داد، وی افزود که هدف سفرش به افغانستان برعلاوۀ افتتاح شفاخانه ولایتی بامیان و بررسی بازسازی ساحات فرهنگی آن ولایت، جستجوی فرصت های بیشتر همکاری در سایر عرصه ها، نیز می باشد.
همچنان شاهدخت زهرا در این روز با جلالتمآب داکتر عبدالله عبدالله ریس اجرایه جمهوری اسلامی افغانستان نیز دیدار و گفتگو کرد. جزئیات این دیدار ذیل است:
دکتور عبدالله عبدالله رییس اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان در دفتر کارش در قصر سپیدار با شاه دخت زهرا آغاخان مسوول بخش جهانی صحت و آموزش و پرورش بنیاد آغاخان و هیأت همراهشان دیدار کرد..
در ابتدا، رییس اجراییه تشریف آوری شاهدخت زهرا را به کابل خوش آمدید گفت و از کمکها و نقش سازندۀ اعلیحضرت کریم آغاخان در افغانستان قدردانی کرد و خواهان ادامه و استحکام هرچه بیشتتر این همکاریها گردید..
دکتور عبدالله عبدالله در ادامه صحبتهای خویش سهم و نقش بنیاد آغاخان را در عرصه های اقتصادی٬ فرهنگی و اجتماعی در افغانستان گسترده و ماندکار خواند..
سپس، شاهدخت زهرا سلامها و تمنیات نیک اعلیحضرت کریم آغاخان را به رییس اجراییه کشور وسیله گردید و از استقبال گرم حکومت و مردم افغانستان سپاسگزاری نمود..
شاهدخت زهرا با اشاره به برنامه ها و فعالیتهای بنیاد آغاخان در افغانستان در عرصه های مختلف پیوند میان افغانستان و این نهاد را ماندگار و مستحکم خواند و وعده سپرد که برنامههای این نهاد برای بازسازی و رشد و توسعه افغانستان ادامه مییابد.
شاهدخت زهرا در صحبتهای خویش از برنامههای جهانی بنیاد آغاخان در عرصههای صحت٬ آموزش و پرورش و همچنان بخشهای فرهنگی و اجتماعی نام برد و گفت خرسند است برخی از برنامههای بنیاد آغاخان را برای بازسازی افغانستان و توانمندی مردم این کشور از نزدیک میبیند.
رییس اجراییه با قدردانی از تلاشها و برنامههای بنیاد آغاخان از همکاری و تعاون حکومت افغانستان اطمینان داد.
در ضمن که هدف اصلی شاهدخت زهرا افتتاح شفاخانه ولایتی ولایت بامیان بود همراه با معاون دوم ریاست جهموری رهسپار این ولایت شدند. جزئیات خبر فرار ذیل است:
معاون دوم رییس جمهور و شاهدخت زهرا آغاخان یک شفاخانه را از سوی بنیاد آغاخان به همکاری کانادا و فرانسه در بامیان گشایش دادند.
این شفاخانه از سوی بنیاد آغا خان و با همکاری کانادا و فرانسه ساخته شده است و دارای ۱۴۱ بستر است، وزارت صحت عامه این شفاخانه را در منطقه بی نظیر میداند، شفاخانه ولایتی بامیان روی ۴.۶ جریب زمین ساخته شده است و از سوی خدمات بهداشتی آغا خان مدیریت می شود، کار ساخت این شفاخانه در سال ۲۰۱۳ آغاز شد و در سال ۲۰۱۵ تکمیل شد.
زهرا آغا خان در این باره گفت: “ما شکر گزاریم از این که امروز توانستیم این شفاخانه خوب طرح شده و خوب ساخته شده را که ۱۴۱ بستر دارد، باز کردیم… این شفاخانه نو، با ابزارهای مدرن مجهز شده است، انرژی کم مصرف می کند و در برابر زمین لرزه مقاوم است.
آقای دانش می پذیرد که خدمات بهداشتی در کشور، بسیار ناچیز استند، از سوی هم بر بنیاد آمارهای حکومت، روزانه هزار تا ۱۵۰۰ تن از شهروندان افغانستان، برای درمان، بیرون کشور می روند، پولی که با این شهروندان از کشور بیرون می شوند، تا ۲۵۰ میلیون دالر تخمین زده شده است، معاون دوم ریس جمهور در این باره گفت فقدان تخصص مسلکی در شفاخانه ها و در پوهنتون های طبی ما و همچنان ضعف های مدیریتی و وجود سوء استفاده ها احیاناَ فساد اداری باعث شده است که ما از از نگاه استندرد ها در سطحی بسیار پایینی قرار داشته باشیم در همین حال، بر بنیاد آمار های وزارت صحت عامه، در یک سال، برای رسیدهگی به بهداشت یک شهروند افغان، ۵ دالر در نظر گرفته شده است
فیروز الدین فیروز، وزیر صحت عامه در این باره گفت: “با پنج دالر فی نفر فی سال عرضه خدمات صحی که مردم توقوع دارند، ناممکن است،اما مقام حکومتی امید دارند که شفاخانه ولایتی بامیان دست کم الگویی برای معیاری سازی شفاخانه های دیگر کشور شود.یکی از باشندگان بامیان گفت”پیش از این مریض های که در اینجا تداوی نمیشدند به کابل میرفتند ولی حالا امکانات بهتر شده و مریض های ما همینجا تداوی مشوند”.
داکتران در اینجا میگویند که این شفاخانه توانایی عمل های جراحی دشوار و پیچیده را نیز دارد و مردم اینجا دیگر نیاز ندارند برای درمان به کابل و بیرون کشور بروند.
یکی از داکتران این شفاخانه گفت” ما توانسته ایم در جریان یکماه به تعداد 60 واقعه بزرگ را داشته باشیم.”
به کار گیری انرژی برگشت پذیر که به محیط زیست نیز صدمه نزند، از چیز های دیگری است که مسوولان این شفاخانه بر آن تاکید میورزند.
دیدار غیر مترقبه شاهدخت زهرا از ولسوالی شغنان
در روز دوم ، بتاریخ 5 ثور1396 شاهدخت زهرا خوشبختانه عازم ولسوالی شغنان شد، جاییکه پیروان شهزاده کریم آقا خان آنجا وجود دارند، حضور شاهدخت زهرا در این ولسوالی همه اهالی این سرزمین را بی حد خوشحال ساخت ، حتی از خوشحالی زیاد برای دیدن شاهدخت زهرا فرزند ارشد رهبر محبوب خود لحظه شماری کردند، یک تعداد زمینه آنرا یافتند از نزدیک آنرا ملاقات نماییند تعداد زیادی هم از این فرصت محروم گردیدند و نسبت کمبود وقت و دلایل امنیتی شاهدخت زهرا نتوانست با پیروان پدر بزگوار شان از نزدیک دیدار و گفتگو نمایند. ولی با آنهم اکثریت مردم اینجا از سراسر این دیار جمع شدند و آمدن شاهدخت محبوب شان را جشن گرفتند.
دلیل این سفر قبلاَ معلوم نبود.ولی نظر به گفته های مقامات بلند رتبه ولسوالی شغنان” دیداری که در گذشته نه چندان دور با خانم موانی نماینده خاص شهزاده کریم آقاخان در کابل داشتیم از ایشان خواستیم تا مولاناحاضر امام یکبار از ولسوالی شغنان دیدن نماید از این رو شاهدخت زهرا به سرزمین مان آمدند و همه اهالی این دیار را خوشحال ساختند، قرار است مولانا حاضر امام هم در آینده نزدیک در دیار مان تشریف فرما شوند تا از نزدیک مشکلات مردم ما را بررسی نمایند”.
شاهدخت زهرا از چند برنامه رفاه اجتماعی که توسط بنیاد آغاخان ساخته شده بود دیدن نمود. از جمله:
1- ( CBSG1) برنامه پس اندازه خودی- جامعه محور یا برنامه در منطقه سر چشمه موقعیت دارد.
2- برنامه تجارت کشمیره در منطقه سه نور موقعیت دارد که از سال 2012 تا امسال توسط یک شرکت خارجی بنام آی فت، تمویل شده بود اما دیگر تمویل نمیشود. بانو شاهدخت زهرا دراین باره وعده جدی ندادند ولی گفت ” میبینم که در این باره برای تان چه کار کرده میتوانم”.
3- دفتر ای کی افFKA.
4- از شفاخانه مرکزی شغنان.
مردم امید وار است که آمدن شاهدخت فرزند ارشد امام محبوب شان به ولسوالی شغنان بخیر مردم و دیار شان است که انشاالله تمام مشکلات مردم توسط شاهدخت حل خواهد گردید، چون اولین بار است که قدوم مبارک شان در این دیار نهاده شده و انشاالله مردم عزیز این دیار را از فلاکت و بدبختی به یاری خداوند نجات خواهد داد.